Samenwerking in de Value Circle

Bekijk hier de presentatie die Judith Tesser gaf bij Frismakers over het waardeketenproject KeyKeg.

 

 

De KeyKeg 20 Slimline, een recyclebaar bierfust voor éénmalig gebruik dat in Den Helder wordt geproduceerd, heeft een Beverage Innovation Award gewonnen. De prijs, in de categorie ‘Best Distribution Innovation’, werd uitgereikt tijdens de onlangs in München gehouden vakbeurs Drinktec. Eerder dit jaar won KeyKeg ook al de Amerikaanse verpakkings-award AmeriStar.
De KeyKeg 20 Slimline is een doorontwikkeling van de succesvolle KeyKeg Baseline. Het grotendeels uit kunststoffen gemaakte vat biedt brouwers, distributeurs en eindgebruikers (horeca) diverse grote voordelen. Zo zijn ze lichtgewicht en – door de nieuwe, cilindrische vorm – efficiënt te transporteren (tachtig fusten per pallet, 25 procent meer drank per transport); bij elkaar resulteert dat in transportkosten die 65 procent lager zijn dan die van stalen fusten. Bovendien zijn ze bestand tegen extreme omstandigheden, zoals ruw hanteren en hoge temperaturen. Daar komt bij dat de KeyKeg niet meer alleen voor bieren en wijn te gebruiken zijn, maar ook voor onder meer koolzuurhoudende frisdranken. De houdbaarheid van bier, na aanslaan van het fust, is ongeveer vier weken; bij stalen fusten is dat enkele dagen. En de smaak is beter. Het no-return concept elimineert voor de brouwer alle sores van retourneren en schoonmaken. KeyKeg’s worden voor een groot deel gemaakt van gerecycled kunststof – de body bestaat voor 54 procent uit gerecycled PET – en op hun beurt zijn ze zelf ook weer te hergebruiken.

De KeyKeg wordt ontwikkeld, gefabriceerd en vermarkt door een consortium van bedrijven rond Lightweight Containers in Den Helder. De nieuwe productielijn aldaar is ontwikkeld door Lightweight Containers en Total Productivity samen.

De KeyKeg is wereldwijd een groot succes. De grote Amerikaanse bierbrouwer Budvar Budweiser zet dat het verkooprecord in 2012 onder meer aan het recyclebaar bierfust voor éénmalig gebruik te danken is.

Judith Tesser
Programma en communicatiemanager
communicatie