Ioniqa Technologies wint Herman Wijffels Innovatieprijs

Winnaar in de categorie Circulaire Economie

 

Ioniqa Tonnis Hooghoudt Article

 Foto: Anjes Gesink

 

PET is de meest gebruikte kunststof voor flessen, tapijt en textiel. Per jaar wordt zo’n 60 miljoen ton gebruikt. Ioniqa heeft een baanbrekende techniek ontwikkeld waarmee PET kan worden gerecycled tot de originele grondstof. Tot nu toe kon PET alleen in dezelfde kleur worden hergebruikt, waardoor de mogelijkheden beperkt zijn. Ioniqa haalt alle kleurstoffen eruit, waarna 90% van het PET-afval weer herbruikbaar is met dezelfde kwaliteit.

 

Juryrapport: "De innovatieve technologie van Ioniqa is een schoolvoorbeeld van een circulaire aanpak in een grote mondiale productmarkt. De technologie levert een forse footprintreductie op, met een schaalbare propositie voor klanten. PET plastics worden helemaal circulair, met behoud van kwaliteit en op een rendabele manier. Iets wat tot nu toe nog niemand is gelukt. Met een klein en deskundig team is Ioniqa dichtbij de commercialisatiefase."

 

Video met interview Tonis Hooghoudt, CEO Ioniqa Technologies

 

De winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 in de andere categorieën zijn: One2Born en Robot Care Systems. De bedrijven winnen elk € 30.000 om hun innovatie verder te ontwikkelen en krijgen toegang tot het internationale netwerk en de kennis van de Rabobank. De Van Asten Group heeft de Publieksprijs gewonnen.

 

Bron: Rabobank

Femke Roos-Markhorst
New Business
new business, begeleiding start-ups