Kansen voor spuitgieters

De ontwikkeling van thermoplastische composieten gaat voor een grote omwenteling zorgen in materiaalgebruik in de spuitgietwereld. Vooral in situaties waar een hoge sterkte en stijfheid nodig is, in combinatie met een goede impact en complexe vorm. Bijvoorbeeld bij vervanging van metaaldelen in de automobielbouw. 

 

Thermoplastische composieten zijn de afgelopen jaren vooral interessant geworden doordat de grote machinebouwers complete productiecellen hebben ontwikkeld waarin een halffabrikaat uit thermoplastisch composiet automatisch wordt ingelegd in de spuitgietmatrijs. Zo ontstaat een combinatie van het beste van twee werelden: stijfheid, sterkte en slagvastheid door de composiet naast een korte cyclustijd, complexe vormgeving en afwerking door het spuitgietproces.

 

Eerder deze maand was op de belangrijkste composieten beurs, de JEC in Parijs, goed zichtbaar dat een aanzienlijk deel van de aandacht voor composieten nu gericht is op de thermoplastische materialen. Naast kennisinstellingen presenteerden grote grondstofleveranciers, machinebouwers en vooroplopende verwerkers hun ontwikkelingen. Vooral in Duitsland gaan de ontwikkelingen heel snel.

 

Actievere rol voor toeleveranciers

Nederlandse toeleveranciers zouden een actievere rol moeten spelen om onze oosterburen bij te houden. DPI Value Centre heeft in 2015 een groot project op gebied van thermoplastisch composiet opgezet met 11 deelnemende bedrijven.  Nieuwe projecten komen eraan. 

 

Bron: Jos Lobee, presentatie tijdens ESEF 2016

 

Jos Lobée
Innovatiecoach
projecten, algemeen