Onora wint Startup of the Year Award 2015

Onora is verkozen tot beste startup van 2015
tijdens Polymer Innovation Day

Dinsdag 3 November, 2015 

 

Onora is dinsdag 3 november verkozen tot Startup of the Year 2015 tijdens de Polymer Innovation Day. DPI Value Center reikte deze prijs uit op haar jaarlijkse congres, waar innovatie en ondernemerschap in nieuwe polymere materialen centraal staan. De bijbehorende award wordt toegekend aan de startup met een innovatief product of dienst die het afgelopen jaar de grootste ontwikkeling heeft doorgemaakt.

 

Stijlvolle, volledig biologisch afbreekbare grafkist

Onora heeft een innovatieve en stijlvolle grafkist ontwikkeld, geproduceerd uit organisch materiaal, die geschikt is voor zowel begraven als cremeren.  De kist is volledig biologisch afbreekbaar, wat betekent dat de kist geen vervuiling in de grond, of na verbranding, in de lucht veroorzaakt. Het materiaalgebruik is gereduceerd met 45% en de totale milieubelasting is de helft minder dan die van een standaard kist. Het ontwerp is organisch en zacht door de matte uitstraling en de afgeronde hoeken.

 

Innovatief op meerdere fronten

Wereldwijd is er nog nooit zo’n groot formaat product geproduceerd uit biomassa; naast een innovatie binnen de uitvaartbranche is dit ook een echte innovatie voor de (bio)plastic verwerkende industrie. Daarnaast zijn de vormgeving van grafkisten en de rituelen rondom een uitvaart zeer cultureel bepaald, export in dit product is er bij de conventionele kisten daarom niet zo veel. Het Onora concept is geheel anders in vormgeving en beleving en geschikt voor alle (westerse) markten.

 

Erkenning en waardering

Marieke Havermans, CEO van Onora: ‘’Ik ben erg blij en vereerd met deze prijs die veel voor mij betekent. Ten eerste, omdat ik dit als een erkenning zie vanuit de polymeren branche met daarin mensen die de ontwikkelingen van mijn bedrijf het beste kunnen inschatten. Ten tweede, omdat ik als ondernemer word gewaardeerd om mijn inspanningen en resultaten. Dit is extra speciaal voor mij omdat ik als vrouw van vooral mannen te horen kreeg dat het me niet zou gaan lukken. Bij al mijn ontwikkelingen is de steun van DPI Value Centre zeer belangrijk geweest. Zij waren als experts de enigen die in mij bleven geloven en hun adviezen bij het opzetten van mijn bedrijf zijn erg waardevol geweest’’.

 

Arie Brouwer, directeur van DPI Value Centre: ‘’Onora heeft de Startup of the Year Award 2015 zeer verdiend! Van de 50 startups die wij als DPI Value Centre hebben ontmoet en gecoacht, springt Onora er uit vanwege de meest indrukwekkende ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt. Onora is erin geslaagd op een aantal belangrijke punten een doorbraak te bereiken. Allereerst het product: de geheel nieuwe en bijzonder vormgegeven grafkist uit bioplastics. Daarnaast de productie: met succes zijn prototypes vervaardigd uit een proefmatrijs, op basis waarvan nu de echte productie start. Dat de financiering van deze proefproductie ook is gelukt, is bijzonder knap want er waren nog geen producten en betalende klanten. Ook in de regulering binnen de uitvaartsector viel het niet mee: de kist mocht eerst de grond niet in. Maar voor ons heeft Marieke de grootste indruk gemaakt als ondernemer: zij heeft zich door niets en niemand laten tegenhouden, zij is erin geslaagd oplossingen te vinden voor de vele uitdagingen die zij tegenkwam. Zij heeft met Onora een indrukwekkende prestatie neergezet waar de maakindustrie in Nederland trots op kan zijn!”

 

Onora

 

Onora Partners

Marieke met partner Willem-Hans Rhee 

 

Onora is een nieuwe speler in de uitvaartbranche en produceert als enige partij in de markt kisten die 100 procent duurzaam zijn.

 

Marieke Havermans is in 2012 gestart met Onora. Ze heeft 12 jaar werkervaring in de verpakkingsbranche en was de laatste jaren als innovatiemanager packaging betrokken bij de ontwikkeling van “groene materialen”. Voor deze groene materialen zag zij een goede toepassing in een grafkist. 

Inmiddels is Onora uitgegroeid tot een bedrijf met 6 enthousiaste en betrokken mensen met verschillende expertises. Het gedachtegoed van Onora gaat verder dan het produceren van ecologische grafkisten. Het doel van Onora is om met “Cradle to Grave” de milieubelasting zo ver mogelijk te verminderen.

www.onora.eu

Arie Brouwer
Directeur
management, financiering, projecten, start-ups